Budgivning

Budgivningen är kanske den väsentligaste och mest intressanta delen av hela försäljningsprocessen för samtliga inblandade. Det är viktigt att både säljare och köpare är medvetna om vad det är som gäller vid budgivning.

Ofta har mäklare som regel att en köpare måste ha ett färdigt lånelöfte från banken innan man deltar i budgivningen. Lånelöften brukar ha en viss giltighetstid, så man behöver kontrollera att det fortfarande gäller innan man lägger bud. Man bör dock inte avslöja, varken för mäklaren eller säljaren, hur högt lånelöftet är.

Öppen eller sluten budgivning

En budgivning kan vara öppen eller sluten. Sluten budgivning, eller dold budgivning, som det också kallas, är ganska ovanligt. Det innebär att spekulanterna lämnar sina bud skriftligen till mäklaren, som redovisar dem till säljaren, som i sin tur kan välja att acceptera något av buden.

Vid öppen budgivning uppdateras säljare och samtliga spekulanter löpande om det högsta budet och man har då möjlighet att lägga bud över.

Inför styling och försäljning

Innan bostaden kan säljas behöver den värderas. En värdering utförs vanligtvis av en mäklare och ofta erbjuder mäklarfirmorna en generell värdering kostnadsfritt och utan några krav på fortsatt åtagande.

Bostaden ska sedan fotograferas och det ska anordnas en eller flera visningar. Dessförinnan behöver man naturligtvis snygga till huset eller lägenheten. Ibland tipsar mäklaren om enklare renoveringar för att bostaden ska bli mer attraktiv. Sådant som är slitet eller trasigt ska alltid åtgärdas eller målas innan försäljning.

Sedan ska det städas och stylas. Det finns många smarta tips för hur man själv ska kunna styla sitt hem för att öka intresset, till exempel är en bukett färska blommor och ljusa textilier enkla sätt att skapa stor skillnad med.

Man kan också anlita professionell hjälp med homestyling inför fotografering och visning.

Strategier att ta till

Det finns många olika strategier att ta till när det kommer till budgivning. Olika strategier fungerar för olika personer och det kan vara bra att vara medveten om för- och nackdelarna med olika metoder – både så att man själv känner sig trygg i budgivningen och för att man ska få en uppfattning om hur de andra spekulanterna gör.

Om man vill ha noga koll på att inte råka bjuda över för mycket kan man välja att lägga bud i små steg med bara en liten höjning. Man kan också göra precis tvärtom och öka budet med stora summor. Det finns personer som väljer att direkt lägga sitt slutbud, i förhoppning att avskräcka andra. Man riskerar dock att betala mycket mer för bostaden än man egentligen hade behövt, då man inte vet hur högt de andra budgivarna hade tänkt gå.

Att lägga ett bud innan visningen är genomförd är en annan taktik som kan avskräcka andra från att lägga bud. Man kan också vänta och bara observera den pågående budgivningen en stund för att i sista minuten lägga ett bud – kanske ända till det är dags för kontraktskrivning. Mäklaren är skyldig att redovisa samtliga inkomna bud och det är alltså fullt möjligt för den högsta budgivaren att inte få köpa en bostad på grund av bud som har inkommit strax före kontraktet ska skrivas på.