Hitta rätt mäklare

Att sälja en bostad kan vara stressigt och väldigt krävande, särskilt om man aldrig har sålt en bostad och är lite osäker på hur allting går till. När man väl har bestämt sig för att sälja sitt hus eller sin bostadsrätt, är det viktigt att få trygg och professionell hjälp på vägen.

En kunnig och pålitlig mäklare är så klart väsentlig i det förfarandet, inte bara för att allt kring försäljningen ska gå till på ett smidigt och korrekt sätt, utan också för att lätta lite på den stress och oro som en bostadsförsäljning kan innebära för säljaren.

Vad är en bra mäklare?

Vad som betraktas som en bra mäklare är så klart individuellt. Mycket handlar givetvis om mäklarens faktiska yrkeskunskap och erfarenhet, det kan de flesta hålla med om – men för många är det också väldigt betydande att mäklaren är en person som utstrålar medmänsklighet och som man känner att man kan lita på.

  • Att kontakta flera olika mäklare är ett bra sätt börja på. Gör en lista på de frågor du vill ställa och kontakta olika mäklare för att få svar på frågorna. En bra mäklare kan förstås svara på frågor som man inte ens visste att man behövde fråga.
  • Ta in offerter från de olika mäklarna och jämför dem. Träffa gärna flera av de mäklare som kommer in med offerter för att bilda en ordentlig uppfattning om personen som ska vara behjälplig i försäljningsprocessen.
  • Kontrollera i vilken omfattning mäklaren är tillgänglig för rådgivning och vad exakt det är som ingår i tjänsten. Titta också på om mäklaren erbjuder något mervärde i anslutning till sina tjänster.

Vincent Forssbeck i Danderyd är en erfaren mäklarfirma som erbjuder individanpassade lösningar och förmedlar kontakt med en fackkunnig inom till exempel måleri, bygg och homestyling, om man skulle ha behov av det.

Det är positivt om mäklaren känner till området väl och kan aktivt och genuint framhäva områdets karaktär, fördelar och närhet till exempelvis butiker och skolor.

Fler punkter att tänka på

  • Var noga med att få klarhet i hur mäklararvodet fungerar för just den mäklare som ska hantera försäljningen. Är det en fast summa, en procentsats på hela försäljningssumman eller någon form av stegvis provision? Är det en procentbaserad provision vet man inte i förväg hur stort mäklararvodet blir.
  • Kontakta fastighetsmäklarinspektionen och kontrollera att mäklaren är registrerad och behörig att arbeta som mäklare. Hos fastighetsmäklarinspektionen finns också information om eventuella varningar som mäklaren kan ha fått tidigare.
  • Ställ frågor om marknadsföringen av bostaden, antalet visningar, budgivningsförfarandet och eventuella befintliga spekulanter som mäklaren kan ha listade. Det är inte alltid självklart vad som ingår i tjänsten och vad som är tilläggstjänst. Ibland kan kostnader tillkomma beroende på olika val gällande till exempel marknadsföringen.
  • Kontrollera vad som gäller om bostaden inte blir såld, samt hur lång ensamrättstiden (den period då mäklaren har ensamrätt till försäljningen) är. Det är bra att få informationen skriftligt och så mycket som möjligt bör framgå av villkoren i uppdragsavtalet.

Välj alltid en mäklare som är förtroendeingivande och som du känner dig trygg med.