Styling och fotografering

Innan det är dags för visning och förhoppningsvis en riktigt spännande och lönsam budgivning, ska bostaden fotograferas. Inför fotograferingen behöver huset eller lägenheten förmodligen stylas och piffas till.

Bilderna av bostaden är menade att locka många spekulanter till kommande visningar. Det är alltså meningen att bilderna ska visa upp ett hem som i framtiden kan tillhöra just dem, inte avbilda någon annans befintliga hem. Man ska få igång köparens fantasi och tillåta dem att se vilka möjligheter bostaden har och hur de själva kan göra sig hemmastadda där.

Ibland behöver man kanske göra några mindre renoveringar, måla och fräscha till slitna detaljer. Man behöver också göra andra små förändringar genom att rensa och skala av, men också genom att lägga till vissa detaljer – som nya prydnadskuddar eller snittblommor.

En bra mäklare, som Vincent Forssbeck i Danderyd, lägger ner tid och energi på att tillsammans med säljaren gå igenom bostaden, för att sedan ge råd om vilka förändringar som kan ge bäst förutsättningar inför en försäljning.

Anlita en inredare för homestyling

Många mäklare samarbetar inte bara med fotografer, utan har också tät kontakt med annat fackfolk, som byggarbetare, inredningsarkitekter och homestylister. Via mäklaren kan man få hjälp att anlita precis rätt personer för homestyling.

Hur omfattande stylingen blir, beror både på bostadens skick, storlek och hur mycket pengar säljaren är beredd att lägga på det (i de fall homestyling inte ingår i mäklararvodet).

De billigaste varianterna på anlitad homestyling handlar ofta om att se bostaden med nya ögon och sedan möblera om och piffa till genom att tillföra nya textilier, samordna inredning och skapa ett sammanhängande intryck.

De dyraste varianterna är att man får låna hela möblemang av stylisten och de kanske målar om någon vägg eller installerar ny belysning.

Den vanligaste varianten är någonstans mittemellan. Man får låna lite möbler och inredningsdetaljer av homestylisten, som sedan blandas fint med en del av bostadens befintliga möblemang.

Vad man kan göra själv

Det finns mycket som säljaren kan göra själv inför en fotografering och visning.

Bostaden ska naturligtvis vara välstädad och fräsch. Plocka bort så mycket onödiga prylar som möjligt från samtliga rum. Ju fler rena ytor utan plock och saker, desto bättre. Det ska dock inte vara helt tomt och öde.

Personliga detaljer som fotografier, kläder och skor ska plockas bort. Matskålar och annat tillhörande husdjur ska också tas bort.

Papperskorgar, tvättkorgar och toaborste från badrummet ska ställas bort, precis som schampoflaskor, tandkrämstuber och tandborstar.

Det är bra att ta bort magneter och papper från kylskåpsdörren och man bör låta köksbänkarna vara fria från onödiga prylar och köksapparater.

Hallen behöver vara tom och ha en bra belysning, så att man får ett luftigt och välkomnande intryck. Sängarna i samtliga sovrum ska vara bäddade och laddarkablar och andra sladdar undanplockade.

Fina blombuketter och skålar med färsk frukt kan med fördel ställas fram. Tända ljus skapar en hemtrevlig känsla.

Alla sinnen ger intryck

Inför fotografering har det ingen betydelse, men inför visning är det bra att tänka på att vi människor uppfattar detaljer med alla våra sinnen.

Att till exempel tända doftljus som avger en svag men behaglig doft är ett enkelt sätt för bostaden att dofta bra.