Sälja bostad i Stocksund

Stocksund är en av fyra kommundelar i Danderyds kommun, som ligger strax norr om Stockholm och tillhör Stockholms tätort. De andra kommundelarna är Danderyd, Enebyberg och Djursholm, varav varje kommundel i sin tur består av flera områden med bostäder, kontorsbyggnader och allmänna platser.

Den som vill sälja sin villa eller bostadsrätt i Stocksund börjar med att vända sig till en mäklare.

Flertalet mäklare har sin bas i Danderyds-området, samtliga med mycket god lokalkännedom om Stocksund och omkringliggande områden. Till dem hör mäklarfirman Vincent Forssbeck, som har väldigt lång erfarenhet när det kommer till just Stocksund och de andra kommundelarna i Danderyd.

När valet av mäklare är klar, är det dags för noga planering av försäljningsprocessen. Mäklaren föreslår marknadsföringsstrategier och tillsammans arbetar man mot en så lönsam försäljning som möjligt.

Innan det är dags för fotografering och visning av objektet behöver man snygga till bostaden en del. Ibland behöver man göra enklare renoveringar och ibland räcker det med grundlig städning och homestyling.

Kommundelen historiskt sett

I slutet av 1800-talet bildades Stockby AB i syfte att bebygga Stocksund. Detta var ett par år före villabolaget Djursholms AB köpte upp Djursholmsgodset och började bygga en villastad på grannorten Djursholm. 1910 hade Stockby AB sålt sammanlagt 350 villatomter till främst tjänstemän som ville bo långt utanför storstaden.

Stockby gård är herrgården som blev början till Stocksund villastad, eller trädgårdsstad. Den nuvarande byggnaden, som ligger i kvarteret Kammarherren, byggdes på 1740-talet, och har gjorts om flera gånger sedan dess. Namnet Stockby finns dock nämnd så tidigt som 1360-talet.

Kommunikationer

E18, i form av Norrtäljevägen, och Roslagsbanan går genom utkanten av kommundelen. Roslagsbanan har två stycken stationer i Stocksund – Mörby och Stocksund.

Gamla byggnader och andra sevärdheter

Många gamla byggnader finns bevarade i Stocksund. Den tidigarenämnda Stockby gård och Långängens gård från 1700-talet, samt Stocksunds värdshus från tidigt 1800-tal är exempel på sådana.

Andra imponerande byggnader och sevärdheter är Cedergrenska tornet och parken intill, Stocksunds vattentorn, Villa Stocksberg och Villa Hexa.

Vackra, ståtliga torn och lummiga, stora trädgårdar är återkommande inslag i Stocksunds många sekelskiftesvillor, flera av dem också sedda som kulturhistoriskt värdefulla.

Hus, lägenheter och tomter

Det är vanligt att de stora, gamla och vackra villorna numera ägs av bostadsrättsföreningar och har gjorts om till flera mindre lägenheter. Tillsammans med nybyggnation finns det gott om bostadsrätter i Stocksund.

Det byggs också villor på många tomma tomter runt om i Stocksund. Bostadsmarknaden är i ständig rörelse och det finns en stor efterfrågan på både hus, lägenheter och tomter i kommundelen.