Tips inför visningen

De generella råden inför en visning av bostaden är egentligen samma som inför fotografering. Inför visningen behöver man dock tänka på att det inte är stillbilder som visas upp för främlingar, utan människor kommer faktiskt att gå runt i bostaden för att titta, känna och drömma.

Har man anlitat en professionell homestylist då kan det ingå en visningsstyling i tjänsten och eventuella lånade eller hyrda möbler står kvar under både fotografering och visning.

Stylar man sitt hem själv då kan det vara bra att noggrant gå igenom varje rum för att optimera upplevelsen för besökare.

Välstädat och undanplockat

Bostaden ska naturligtvis vara grundligt städad. Att endast dammsuga, torka golven och torka av bänkytor räcker inte, utan fönster ska putsas, element ska rengöras och avlopp ska rensas.

Det är klokt att anlita en städfirma som kan genomföra en grundlig städning.

Städa och ordna också i skåp, lådor och garderober. Spekulanterna kommer att känna på saker och testa dem, så det är viktigt att allting är fungerande och rent, att vatten rinner undan och att man slipper dammsmutsiga fingrar.

Personliga detaljer, som foton, viktiga papper och kläder, ska plockas bort. Rensa också bland möbler och prylar som står framme. Öppna och tomma ytor får bostaden att verka större och ljusare.

Dekorera levande

Även om personliga ägodelar ska tas undan är det viktigt ändå med detaljer som får bostaden att se hemtrevlig ut. Dekorera med ljusa mattor, bordsdukar och sängöverkast för att ge ett ljusare och luftigare intryck.

Ställ in blombuketter på borden och krukor med färska, väldoftande kryddor i köket.

Växter och tända ljus tillför liv och mysfaktor i vilket utrymme som helst. Se också till att all belysning fungerar, låt lamporna vara tända under visningen.

Doft och ljud

De spekulanter som kommer på visningen uppfattar inte bara saker med synen, utan också med övriga sinnen. Att skapa en behaglig miljö doft- och ljudmässigt är viktigt. Stäng av exempelvis tvätt- och diskmaskin och informera grannar om visningen, så att de inte börjar föra störande ljud mitt under pågående visning.

Man kan med fördel vädra en stund före visningen och tända doftljus med svag doft.

Andra förberedelser

Om det finns en trädgård ska den också vara välstädad och välskött, precis som insidan av bostaden. Klipp gräsmattan och ansa eventuella buskar och rabatter.

Ställ också fram krukor med blommande växter eller dekorera entrén på annat sätt, så att det känns inbjudande.

Säljaren brukar vanligtvis inte närvara vid visningar, utan detta är något som mäklaren tar hand om ensam. Både boende och husdjur med eventuella matskålar, burar osv. ska alltså avlägsnas innan visningen.

Det kan vara obehagligt att låta okända människor ha fritt tillträde till ens hem, men det ger ofta bättre resultat när spekulanterna obehindrat kan titta runt, öppna skåp och titta in i förråden när de bildar sin uppfattning om bostaden.

Mäklaren är dessutom mer än kapabel att svara på de frågor som kan uppkomma, speciellt om man väljer en lokal mäklare.

Danderyds mest anlitade mäklarfirma, Vincent Forssbeck, har mycket erfarenhet i de olika kommunområden och kan svara på viktiga frågor om exempelvis skolor, butiker och idrottsanläggningar och tipsa om lokala hantverkare inför framtida förändringar i bostaden.