Värdera din bostad

För att bestämma vilket utgångspris som ska sättas vid försäljning av ett hus eller en bostadsrätt, behöver man först göra en värdering av bostaden. Det är en mäklare som utför bostadsvärderingen och det sker, av förklarliga skäl, direkt i början av försäljningsprocessen.

En värdering av bostaden kan också göras när man ska lägga om sitt bostadslån. I sådana fall behöver värderingen göras av en mäklarfirma som är godkänd av banken. Ofta har banken specifika mäklare som de samarbetar med.

Många fastighetsmäklare erbjuder en kostnadsfri generell värdering i samband med den initiala kontakten. Den sortens värdering är en muntlig uppskattning om bostadens aktuella värde och kan sällan användas till att lägga om bolån eller omförhandla lånevillkor. För detta ska man göra en omfattande värdering, där mäklaren grundligt går igenom hela bostaden och utfärdar ett intyg.

Faktorer som påverkar

Det är flera faktorer som påverkar en värdering. Till att börja med tittar mäklaren på hur den aktuella marknaden ser ut – det vill säga hur bostadspriserna i området ligger, vilket utbud av liknande bostäder som finns och vilken efterfrågan är på bostäder i just det området.

Bostadens läge har en viktig betydelse i mäklarens bedömning av värdet. Man tittar bland annat på hur attraktivt området i sig är och vilket är avstånd till exempelvis restauranger och matbutiker. Närhet till allmänna kommunikationsmedel är också en aspekt som är betydelsefull.

Precis som antalet rum och bostadsyta, har bostadens allmänna skick naturligtvis en central roll i värderingen. Ibland kan mäklaren föreslå förändringar och enklare renoverationer för att på ett smidigt sätt öka värdet.

Aktuell ränteutveckling och inflation är också faktorer som spelar in i bedömningen.

Skillnad på villa och lägenhet

Det finns också en del väsentliga detaljer som skiljer sig åt, beroende på om det är ett hus eller en lägenhet som ska värderas.

När en lägenhet värderas tittar mäklaren ofta på planlösningen och hur väl de olika ytorna kan utnyttjas. Hänsyn tas också till balkongens eller uteplatsens läge, utsikt, bostadens placering i huset och om hiss finns i huset.

När stammarna i huset senast byttes och takhöjd är detaljer som påverkar. För en bostadsrätt är föreningens ekonomiska situation och månadsavgift också av intresse.

När det kommer till villor och hus är det väsentligt med information om när senaste gången husgrunden dränerades och när taket byttes ut. Tomtens storlek och utseende och fasadens skick är viktiga. Husets uppvärmning och befintliga parkeringsmöjligheter är också av betydelse.

En fungerande kakelugn eller braskamin höjer ofta värdet i både lägenheter och villor.

Marknadsvärde och försäljningspris

Ofta uppmanas man att göra flera generella värderingar innan man slutligen väljer den mäklare som man ska anlita och låta göra en omfattande värdering av sin bostad. Det låter en bilda sig en bättre uppfattning om det möjliga faktiska slutpriset.

Bostadsvärderingen ger ett aktuellt marknadsvärde på bostaden. Det betyder dock inte att marknadsvärdet är detsamma som försäljningspriset, hur skicklig den värderande mäklaren än är. Slutpriset kan variera och vara både högre och lägre än resultatet av värderingen. Att försäljaren är beredd på detta kan vara klokt.